top of page

 

IELTS nedir?

İngilizcenin kullanıldığı ortamlarda eğitim almak veya çalışmak isteyenlerin İngilizce seviyelerini belirlemek üzere tüm dünyada uygulanan ve dünyanın en çok önerilen dil sınavıdır.

IELTS'in Geçerliliği

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avustralya, Kanada, Türkiye ve daha birçok ülkede, 7000'e yakın üniversite ve kurum, adayların İngilizce seviyelerinin belgesi olarak IELTS sonucunu kabul etmektedir.

IELTS'in dünyanın en güvenilir sınavı olarak itibar kazanması ile beraber 3.000'den fazla üniversite IELTS sonucunu kabul etmeye başlamıştır. IELTS sınavı ile başvuran öğrenci sayısı her yıl artmaktadır.

IELTS Kimler İçin Gereklidir?

Türkiye'de üniversitelerin ön lisans veya lisans programlarında İngilizce hazırlık muafiyetinden yararlanmak isteyen öğrenciler.

Türkiye'de üniversitelerin yüksek lisans veya doktora programlarına başvuru yapmak isteyen öğrenciler.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere başta olmak üzere yurt dışındaki üniversitelerin lisans, lisansüstü vb. programlarına başvurmak isteyen öğrenciler.

İngilizce seviyesinin belgelenmesinin zorunlu olduğu kurumlara iş başvurusunda bulunmak veya çalıştıkları kurumdan dil tazminatı almak isteyen çalışanlar. ( THY, Yapı Kredi Bankası, Anadolu Sigorta, Akbank, Türkiye İş Bankası gibi )

IELTS'in Diğer Sınavlardan Farkı

Kağıt Kalem Uygulama ( Paper Based )

IELTS'i diğer sınavlardan ayıran en önemli özelliği kağıt-kalem ile uygulanmasıdır. Adaylar, kendi eğitim ve sınav sistemlerinden alışık oldukları bu uygulamada gerçek performanslarını gösterebilirler.

IELTS'te tüm adaylar dinleme, okuma ve yazma bölümlerine aynı anda başlayıp aynı anda bitirirler. Konuşma bölümünde ise birbirlerinden bağımsız olarak sınavı alırlar.

 

Diğer sınavlar çoğunlukla "Computer Based" veya "Internet Based" diye adlandırılır ve bilgisayar üzerinden uygulanılır. Bu sınavlarda yan yana oturan adaylar aynı anda farklı bölümleri yaparlar. Adaylardan biri konuşma bölümünü, yanındaki aday dinleme bölümünü yapıyor olabilir ki bu durum konsantrasyon sorunu yaratabilir.

 

IELTS Sınav Formatı ve Puanlama;

 

IELTS, Akademik ve Genel Eğitim olmak üzere 2 ayrı modül olarak uygulanır.

Akademik Eğitim modülünde, adayların lisans veya lisans üstü programlarda eğitim almaya ne kadar hazır oldukları ölçülür.


Genel Eğitim modülünde(General Training) ise başka bir ülkeye göç etmek ve çalışmak isteyen adayların genel iletişim kurma becerileri ölçülür.

 

Her iki modül de Listening (Dinleme), Reading (Okuma), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) olmak üzere 4 bölümden oluşur.

 

Sınav konuşma bölümü hariç toplam 2 saat 45 dakikadır. Konuşma bölümü ise 12-14 dakika sürmektedir.

Listening ( Dinleme )

 

Akademik ve genel modüller için ortak yapılır. 4 bölümden ve 40 sorudan oluşur. Toplam 30 dakika kadar sürmektedir. Her dinleme bölümünden önce adaylara o bölüm hakkında kısa bilgi ve sınavda yer alan sorulara bakmaları için süre verilir. Her kısım sadece bir kez dinletilmektedir ve tekrar yapılmamaktadır.

Birinci bölümde biri günlük herhangi bir sosyal ortamda ve diğeri akademik bir ortamda yapılan konuşma dinletilir ve katılımcıların bunlarla ilgili sorulara cevap vermeleri istenir.

İkinci bölümde tek bir konuşmacı belirli bir konu hakkında bilgi verir. Örneğin, radyo programları, okul oryantasyon programları.

Üçüncü bölümde ise yine diyalog vardır. Bazen bu diyalog ikiden fazla kişi arasında geçebilir.

Dördüncü bölüm ise akademik sunum veya ders formatında tek bir kişinin konuşmasından oluşur. Adayların bu bölümde dikkatlerinin dağılmamasına özen gösterilir.

4 bölüm sonunda transfer için 10 dakika süre verilir. Bu süre adayların verdikleri cevapları cevap kağıdına geçirmeleri için verilir.

Reading ( Okuma )

3 okuma parçası ve bunlara yönelik toplam 40 sorudan oluşur. Okuma bölümü toplam 60 dakikadır.

Her okuma parçası için 13-14 soru sorulur.

Okuma parçaları 2150-2750 kelime uzunluğundadır.

Akademik modüldeki okuma parçaları kitap, gazete ve dergilerden alınmış, daha akademik bir dille yazılmıştır.

Genel modüldeki okuma parçaları İngilizce konuşulan ülkelerde gündelik hayatta karşılaşılan konularla ilgilidir. Bu modüldeki okuma parçaları akademik modüldekilere göre daha kısadır.

Writing ( Yazma )

Toplam süre 60 dakikadır.

Akademik modülde ilk olarak adaya verilen şema, tablo veya diyagramdaki bilgileri özetleyen bir rapor yazması istenir. İkinci bölümde ise adayın verilen bir konu, durum veya kavram hakkında düşüncelerini bir metin ile ifade etmesi ve konuyu tartışması istenir. Bu bölümde kişinin görüşlerini ikna edici örneklerle desteklemesi ve kendini iyi ifade etmesi çok önemlidir.

Genel modülde ilk olarak katılımcıya günlük hayatta karşılaşabileceği bir durum veya problem sunulur ve bununla ilgili yetkili birinden yardım isteyen ya da durumu açıklayan bir mektup yazması istenir. İkinci bölümde ise katılımcının yine bir bakış açısı, durum veya kavram hakkındaki düşüncelerini bir metin ile ifade etmesi istenir. Burada kullanılan dilin akademik modüldeki kadar resmi olması beklenmez.

Speaking ( Konuşma )

Akademik ve genel modül için ortak yapılmaktadır.

Sınava katılan aday bir "examiner" (sınavı uygulayan kişi) ile sohbet eder. Examiner sınava katılan aday ile ilgili değerlendirmelerini not eder. Ayrıca tüm konuşma kayıt altına alınır.

Üç bölümden oluşur ve toplam 11-14 dakika kadar sürmektedir.

Birinci bölümde examiner kendini tanıtır ve adaydan da kendini tanıtmasını ister. Kimlik bilgilerinin teyidi yapılır ve genel konular hakkında konuşulur. Bu bölüm 4-5 dakika kadar sürer.

İkinci bölüm 3-4 dakika kadar sürmektedir. Adayın verilen bir konu üzerine 1 dakika kadar düşünme süresi bulunur ve sonrasında yaklaşık 2 dakika kadar konuşması beklenilir.

Üçüncü bölüm de 4-5 dakika sürmektedir. Adayın önceki bölüme paralel bir konu ile ilgili examiner ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunması beklenilir. Bu bölümde daha soyut bir tartışma düzeyi beklenir.

Puanlama;

 

Her bölüm 1-9 arasında, tam veya buçuklu olarak (6.0-6.5 gibi) puanlandırılır. Tüm puanlar eşit ağırlıklı olarak dikkate alınır ve Overall Band Score hesaplanır.

 

 

Hedef band puanı için çok önemli ve ilk 3 aşama;

 

1- Son dönemde aldığınız bir IELTS skorunuz yoksa, eğitime başlamadan güncel İngilizce düzeyinizin beceri alanlarına göre belirlenmesi gerekir.(listening, reading ve writing testleri verilir, öğrenciyle kısa bir "interview" yapılır)

 

2- Öğrencinin seviye düzey belirleme testlerindeki son performansına göre (güçlü ve zayıf alanlarına göre) eğitim planlaması yapılır. 



3- Öğrencinin zayıf alanlarına göre ve eğitimi alacak olan öğrenciye ÖZEL, IELTS KAYNAKLARI belirlenir. (Doğru ve gerekli kaynaklar - Doğru Öğrenci)

 

Detaylı Tüm Bilgi için ; www.ielts-tamer.com

 

 

 

 

IELTS ile ilgili Genel Bilgi
Özel ielts çalışma metodum

 

"IELTS sınavında hedef puana, geliştirdigim hızlı metod ve taktik çalışmalarla kısa zamanda ulaşabiliriz."

www.ielts-tamer.com

 

bottom of page